Müstakil eviniz için elektrik aboneliği almak, ve AKDENİZ ELEKTRİK abonelik işlemlerini yaptırmak için gerekli adımları yazacağız. Antalya’da müstakil eviniz için elektrik aboneliği alma sürecinin nasıl işlediğini adım adım anlatacağız.
Mesken Elektrik Aboneliği İçin Gerekli Evraklar;
Yapının iskan belgesi, yapı kayıt belgesi, ruhsatı gibi resmi evrakların olması gerekmektedir. Eğer yapınızın iskanı, ruhsatı vs yok ise aşağıda yazan şartlardan birini sağlıyor olmanız gerekmektedir.
En doğru bilgiyi AKDENİZ ELEKTRİK’e başvurarak alabileceğinizi burada yazılanların fikir/bilgi amaçlı olduğunu unutmayınız
Kaçak Yapılara Elektrik Aboneliği
05 Temmuz 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 7417 sayılı Kanun’la, ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olan ya da hiç ruhsat alınmamış yapılara, yol, elektrik, su, telefon, kanalizasyon, doğal gaz gibi alt yapı hizmetlerinden birinin veya birkaçının götürüldüğünün belgelenmesi halinde elektrik ve su aboneliği yapılabilmesine imkan tanındı. Bu sayede iskan olmadan elektrik-su aboneliği yapılabilecektir.
a) 2004 Öncesi Yapılara Elektrik Aboneliği
7417 Kanunla, 3194 sayılı İmar Kanununun geçici 11. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar” ibaresi “1/7/2022 tarihine kadar” şeklinde, fıkrada yer alan “12/10/2004” ibaresi “31/12/2021” şeklinde değiştirilmiştir. Bu değişiklikten önce 12/10/2004 tarihinden daha evvel yapılmış binalara ve yapılara, talep üzerine elektrik aboneliği verilebiliyordu.
b) 2021 Öncesi Yapılara Elektrik Aboneliği
7417 Kanunla yapılan değişiklik sayesinde, 3194 sayılı Kanun’un geçici 11. maddesinde yer alan ve kaçak yapılara elektrik ve su aboneliği verilebilecek tarihler, ruhsat alınmış yapılar için 1/7/2022 tarihine kadar; hiç ruhsat alınmamış yapılar için 31/12/2021 olarak yeniden değiştirilmiştir. Yani, bu tarihler öncesinde yapılan yapılara geçici olarak elektrik ve su aboneliği bağlanılacaktır.
3194 Sayılı İmar Kanunu Geçici 11. Maddesi 2023 Değişik Hali
Geçici 11. maddenin son hali şu şekildedir: “1/7/2022 tarihine kadar yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup, kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılara; yol, elektrik, su, telefon, kanalizasyon, doğal gaz gibi alt yapı hizmetlerinden birinin veya birkaçının götürüldüğünün belgelenmesi halinde, ilgili yönetmelikler doğrultusunda fenni gereklerin yerine getirilmiş olması ve bu maddenin yayımı tarihinden itibaren başvurulması üzerine, kullanma izni alınıncaya kadar ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su ve/veya elektrik bağlanabilir.
Bu kapsamda, ilgili belediyeden dağıtım şirketlerine elektriğin kesilmesi talebinin söz konusu olması halinde aboneliği iptal edileceğinden, su ve/veya elektrik bağlanması herhangi bir kazanılmış hak teşkil etmez. Ancak, yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olma şartı 31/12/2021 tarihinden önce yapılmış olan yapılarla ilgili olarak uygulanmaz. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan abonelikler de ait olduğu gruba dönüştürülür.”
Dolayısıyla, kaçak yapıya elektrik ve su aboneliği, 3194 sayılı Kanun’un geçici 11. maddesine göre yapılacaktır. Maddede sayılan şartların gerçekleşmesi halinde kaçak yapılara abonelikler alınabilecektir.
Kaçak Yapıya Abonelik Almak İçin Gerekli Şartlar
Kaçak yapıya abonelik almak için gerekli şartlar:
- 1/7/2022 tarihine kadar yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve yapının buna göre yapılmış olup, buna rağmen kullanma izni verilmemiş ve alınmamış olması, Yol, elektrik, su, telefon, kanalizasyon, doğal gaz gibi alt yapı hizmetlerinden birinin veya birkaçının götürüldüğünün ilgili belediyesince belgelenmesi, İlgili yönetmelikler doğrultusunda fenni gereklerin yerine getirilmiş olması,Bu maddenin yayımı tarihinden itibaren başvurulması.
Kanuna göre 1/7/2022 tarihine kadar (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup, kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılara elektrik su aboneliği yapılacaktır. Yani madde temel olarak, ruhsatlı olarak başlanan ve ruhsata uygun olarak yapılan ancak yapı kullanma izni alınmayan yapılarak abonelik imkanı getirmektedir. Ancak, yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olma şartı 31/12/2021 tarihinden önce yapılmış olan yapılarla ilgili olarak uygulanmayacaktır.
Bununla birlikte elektrik ve su aboneliği geçici olarak bağlanacaktır. İlgili belediyeden dağıtım şirketlerine elektriğin kesilmesi talebinin söz konusu olması halinde aboneliği iptal edilecektir. Kanuna göre su ve/veya elektrik bağlanması herhangi bir kazanılmış hak teşkil etmez.
Kaçak Yapıya Abonelik İmkanından Hangi Yapılar Yararlanabilecek?
3194 sayılı İmar Kanununun geçici 11. maddesine göre kaçak yapıya elektrik ve su aboneliği imkanından;
a) 1/7/2022 tarihine kadar (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup, kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılar (bu yapılar ruhsatlı olarak başlanılmış ve ruhsata göre yapılmış ancak yapı kullanma izni belgesi (iskan izni) olmayan yapılardır),
b) Hiç ruhsat alınmaksızın ve tamamen kaçak olarak 31/12/2021 tarihinden önce yapılmış olan yapılar (Bu yapılar ise inşaat ruhsatı hiç alınmamış yapılardır),
Yararlanabilecektir.