Antalya paratoner firmaları | antalya paratoner fiyatları | antalya paratoner montajı yapan firmalar | antalya paratoner tesisatı kurulumu | Paratoner Faraday Antalya | Franklin Çubuğu | Paratoner kurulumu yapan firmalar
Antalya ve çevresinde paratoner tesisatı kurulumu hizmeti vermekteyiz. Kurulumu yapılan yıldırımdan korunma sistemleri ; aktif paratoner tesisatı , yakalama uçlu (franklin) , faraday kafesli yıldırımdan korunma tesisatıdır. Çalışmalarımız hakkında detaylı bilgi ve teklif isteği için iletişime geçebilirsiniz.
İçindekiler Listesi
Dış Yıldırımlık Nedir
Fiziksel hasarlara karşı yapıların korunması için temel ve en etkili tedbirin, yıldırımdan korunma sistemi
olduğu kabul edilmektedir. Yıldırımdan korunma sistemi, dış yıldırımlık ve iç yıldırımlık sisteminden oluşmaktadır. Bu yazımızda dış yıldırımlık sistemlerini inceleyeceğiz.
Yıldırımdan Nasıl Korunmalıyız
Yıldırım oluşmasında meteorolojik şartların yanı sıra yer yüzeyinin durumu da çok önemlidir. Örneğin yüksek binalar, ağaçlar ve metalik eşyalar yıldırım oluşumu için uygun koşullar hazırlar.

Yüksek bina ve yapılarda (minare gibi) paratoner (yıldırımsavar) kullanın. Yıldırım riski olan havalarda ağaç, bayrak ve telefon direkleri gibi yüksek objelerden uzak durun. Herşeyden önce metalik eşyalardan uzak durun ancak otomobillerin lastikleri yalıtkan olduğu için otomobil içleri güvenli yerlerdir. Birincisi açık arazide iseniz yere çömelerek oturun, kesinlikle yere yatmayın.
İkinci olarak Su üzerinde iseniz derhal karaya çıkmaya çalışın. Şemsiye gibi sivri metal içeren eşyaları kullanmayın. Elektrikli eşyaları fişlerinden çekin mümkün olduğunca kullanmayın.
Dış Yıldırımlığın Amacı
- Yapıya yıldırım düşmesini yakalamak (bir hava sonlandırma sistemi ile)
- Yıldırım akımını güvenli bir şekilde toprağa iletmek (bir iniş iletken sistemi kullanılarak)
- Yıldırım akımını toprak içinde dağıtmaktır (bir toprak sonlandırma sistemi kullanılarak)
Yıldırımdan dolayı gelebilecek hasarları ayrıntılı bir şekilde inceledğimiz yazımızı okumak için tıklayınız.
Aktif Paratoner Tesisatı Kurulumu
Aktif paratonerler diğer paratoner sistemlerine göre farklılık arz eder. Bir koruma yarıçapına sahip olduğu varsayılır. Bunu içerisinde bulunan bobin sayesinde yapmaktadır.

Görüntü itibari ile düz bir çubuğu değil yumru şeklini andırır. Aktif paratoner tesisatı kurulumları standartlar ve hesaplamalar sonucunda konumlandırılmalı ve malzeme seçimi yapılmalıdır. Aktif paratoner konum olarak koruduğu alan içerisinde en yüksek konumda olmalıdır. Aktif Paratonerler: Türkiye’de en çok kullanılan yıldırımdan korunma metodudur. Aktif paratoner metodu, yıldırımı yakalar, tesisat bileşenleri üzerinden geçirerek toprakta yıldırımı sönümlendirmeyi hedefler.
Faraday Kafesi Tesisatı Kurulumu
Faraday Kafesi : Kafes biçimde yakalama uçları, çatı iletkenleri, iniş iletkenleri, topraklama bileşenleri ile oluşturulan korunma sistemidir.

Bu yöntem genel olarak topraklama yapılırken binaların en yüksek yerlerinden en alçak yerlerine kadar metalik şeritlerle sarılması bu şeritleri kendi içlerinde birbirine temas ettirip yük dağılımını eşit olarak dağıtmasına olanak sağlanmasıdır.Bu metalik şeritlerin en önemli özelliği elektromanyetik dalgalara karşı geçirmezlik oranının büyük olmasıdır.
Yıldırımdan korunma tesisatları içerisinde oldukça pahalı olan bu sistem koruma güvenliğini hat safhada sağlar.
Paratoner Nerelerde Zorunludur
Paratoner kurulumu zorunlu olan binalar
- 100’den fazla ziyaretçinin olacağı açık veya kapalı toplantı yerleri ve bunların yanlarındaki odalar ve kapalı alanlar, sinema ve film gösteri yerleri.
- 200’den fazla insanın ikamet edeceği yerler, okullar, müzeler, teknik araştırma binaları, teknik tesisler ve bunlara ait kaçış yolları.
- 2000 m2 ’den büyük pazar yerleri.
- Birbirine doğrudan veya ara geçişlerle bağlı 2000m2 ’den küçük olmayan birçok satış bölümlerinden oluşan alış veriş merkezleri.
- 2000 m2’den büyük fuar alanları ve teşhir salonları.
- 400 kişiden fazla restoranlar ve 60 yatak kapasiteden fazla oteller.
- Yüksek yapılar.
- Hastahaneler ve poliklinikler ve benzer maksatla kullanılan diğer binalar.
- Orta ve geniş ölçekli garajlar.
- Patlayıcı maddelerin üretildiği fabrika ve tesisler.
- Yangın tehlikesi yüksek kimyasal üretim yapan ve benzeri fabrikalar.
- Petrol pompa istasyonları, vana istasyonları ve depolama, dolum ve yükleme tesisleri.
- Demir yolu garları ve istasyonlar ile okullar , barakalar
Paratoner Kurulumu Yapan Firmalar
Antalya da Paratoner Kurulumu Yapan Firmalar içerisinde Elektrik Mühendislik firmalarından hizmet almalısınız. Gerekli ölçüm ve raporlamalar için ekstra hizmet bedelleri ödememek için SMM Mühendislik Büroları ile iletişime geçmelisiniz. Antalya ve çevresinde Paratoner Tesisatı Kurulumu hizmeti vermekteyiz.
Paratoner Fiyatları
Paratoner fiyatları seçilecek paratonerin kalitesine göre değişmektedir. Özellikle koruma yapılacak alan ile akalalı analizler çok önemlidir. Ücretsiz keşif ve teknik detsek için iletişime geçiniz.
Paratoner Maliyeti Nedir
Paratoner maliyeti kullanılacak olan malzemelerin çeşidine göre değişmektedir. Fiyatı etkileyen unsurlar sırası ile şu şekildedir;
- Aktif paratoner başlığın markası kalitesi
- Paratoner direği kullanılıp kullanılmayacağı
- İniş iletkenlerinin aliminyum/bakır seçimi
- Çubukların bakır sıvama / bakır / çelik seçilmesi
- İletken metrajı (paratoner kurulacak alanın yüksekliği)
- Topraklama direncinin izin verilen sınırlar içerisinde kalması için kullanılacak çubuk sayısı
Bina Paratoner Tesisatı
Binalarda paratoner tesisatı olarak en fazla tercih edilen model aktif paratoner tesisatlarıdır. Antalya ve çevresinde binalara yıldırımdan korunma tesisatları içerisinde en fazla aktif paratoner tesisatları kurulumları yapmaktayız.

Şu hiçbir zaman unutulmamalıdır. Aktif paratoner de olsa yakalama ucu da olsa hiçbir paratoner tesisatı üreticisi, tesisatçısı veya kontrolcüsü sizlere %100 bir koruma sağlama garantisi veremez. Yıldırımın da deprem gibi bir doğa olayı olduğu ve doğa olaylarına karşı insanlara düşenin güncel yönetmelik ve standartların gerekliliklerini uygulamak olduğunu unutmamaktır.
Önemli olan standartların gerektirdiği şekilde uygun bir korunma yöntemi seçmek, risk analizlerini yapmak ve kapsama alanı projelerini oluşturmak sonrasında buna göre bir paratoner tesisatı kurulumu yapmaktır.
Yıldırımdan korunma hiçbir zaman yalnızca paratonerle sağlanmaz. İç tesisatınızda parafudr kullanmak ile bir bütüncül yaklaşım sergilemiş olursunuz.
TS EN 62305 standartı yıldırımdan korunma hususunu
- İç Yıldırımlık
- Dış Yıldırımlık
olarak ele alır ve ayrılmaz bir bütündür. Yani paratoner olan binanızda parafudr kullanmamanız, elektrik panolarınıza, asansör kartlarınıza, zil veya uydu tesiatlarınıza zarar verebilmektedir.
Akseki, Alanya, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradı, Demre, Kaş, Kemer, Korkuteli, Kumluca, Manavgat, Serik, Muratpaşa, Konyaaltı, Aksu, Döşemealtı, Kepez’dir